affiche

39ste Nascholing voor leraren LO

 

donderdag 14, vrijdag 15,

maandag 18 en dinsdag 19 juni 2012

 

SLO-LO > Nascholing > Sessies van A tot Z > Rots en water

Afprintversie

Rots en water

Plaats

FaBeR - GBDN, judozaal (op donderdag)
FaBeR - Gymnasium, grote zaal (op dinsdag)
Tervuursevest 101 - 3001 Heverlee

Datum

donderdag 14 juni 2012 09:30 - 12:00 en 13:15 - 15:45
dinsdag 19 juni 2012 09:30 - 12:00 en 13:15 - 15:45

Lesgever

Bart Denaux
Leraar Heilig Graf Leuven

Doelgroep

Secundair onderwijs

Inhoud van de sessie

Rots en Water is een ‘weerbaarheidstraining’.  Weerbaarheid wordt omschreven als “vermogen tot verdediging”.  Je zou dus kunnen denken aan een zelfverdedigingscursus.  In de lessen zitten natuurlijk een aantal verdedigingstechnieken, maar rots en water gaat verder dan dat. In het dagelijkse leven rijzen er ook andere vragen:
- Hoe kan je problemen voorkomen?  
- Hoe blijf je rustig in een bedreigende situatie? 
- Hoe voorkom je de situatie die leidt tot een conflict?
- Hoe kom je op voor jezelf zonder de ander te kwetsen?
- Hoe ga je om met verbaal geweld?
-  ...
Weerbaarheidstrainingen trachten op die vragen een antwoord te geven.
 ‘Rots en Water’ werd ontwikkeld door een leraar lichamelijke opvoeding, die de energie en daadkracht van jongens op een positieve manier wou gebruiken in een weerbaarheidsprogramma.   Hij maakte dus een lesprogramma dat volledig gebaseerd is op fysieke oefeningen en spelletjes.  Na een oefening kan dan een terugkoppeling gemaakt worden naar het dagelijkse leven.

‘Rots en Water’ werd dus in eerste instantie ontwikkeld voor jongens, maar na verloop van tijd werd duidelijk dat meisjes er ook iets, of soms zelf méér aan hadden!  Meisjes kunnen immers zeer goed over problemen praten en alle reacties kénnen, maar ze hebben het vaak moeilijker om in actie te komen.
Door de fysieke aanpak van ‘Rots en Water’ wordt het voor de meisjes ook gemakkelijker om het geleerde in praktijk te brengen.
In deze nascholing voor LO-collega’s zal de nadruk liggen op de oefeningen die passen binnen de lessen zelfverdediging. En tegelijkertijd zal je leren hoe de rots en wateroefeningen op school in een bredere context (bv. de preventiewerking) kunnen gebruikt worden.

Maximum aantal deelnemers

30